HC EEKLO SCHRIJFT CLUBGESCHIEDENIS IN VHV-JEUGDFINALES

20 mei 2019 23:10

HC Eeklo, dat dit jaar 35 kaarsjes mag uitblazen, heeft afgelopen weekend clubgeschiedenis geschreven. Zo kon het twee jeugdploegen, U14 en U16, afvaardigden voor de Vlaamse Finales te Pelt. Sinds een tiental jaar werkt de club hard aan de toekomst met een vernieuwd bestuur en wil het de toekomst van de club uitbouwen door in te zetten op de eigen jeugdwerking. Het ledenaantal kende een ongekende groei van circa 70 naar 300 leden. Naast het succes van Multimove voor de kleinsten vertaalt dit zich in de deelname van twee ploegen aan deze strijd om zich te kunnen kronen tot de beste ploeg van Vlaanderen. Een unicum in de clubgeschiedenis en waarbij handballend Vlaanderen respect en ontzag toonden voor het ‘modale’ HC Eeklo.

De U16-ploeg, onder leiding van coaches Joeri Van De Voorde en Patric Weckx, kon zich kwalificeren door tijdens de reguliere competitie te domineren en de maat te nemen van gevestigde waarden zoals Achilles Bocholt, Sporting Neerpelt-Lommel, Don Bosco Gent, Atomix Haacht etc. Het waren finaal Eeklo en Initia Hasselt die de finaletickets konden bemachtigen en die streden voor de Vlaamse titel. Eeklo zag wel één van zijn sterkhouders, jeugdinternational Mattice Criel, uitvallen met een knieblessure en kwam zo gehavend aan de strijd. De aanvang van de wedstrijd ging zeer gelijkopgaand waarbij beide ploegen weinig plankenkoorts vertoonden. Onder impuls van Van Hoorebeke Thys, De Roo Briek en Baeke Kamiel kon Eeklo vlot combineren en scoren. Hasselt was echter niet onder de indruk en voerde het tempo hield gelijk tred: 4-4 na het eerste kwartier. Eeklo slikte echter enkele onnodige tijdstraffen waardoor het vaak in een ondertalsituatie kwam. Hasselt profiteerde en kon een kloof slaan aan de rust: 11-7.
De Meetjeslanders waren echter niet van plan om dit uniek moment verloren te laten gaan en startten de tweede helft met frisse moed. Onder leiding van opnieuw Van Hoorebeke Thys kwam Eeklo terug tot op twee doelpunten, maar dichter geraakten ze niet. Hasselt bleef vlot combineren en scoren en Eeklo kon onvoldoende wisselen waardoor het ook fysiek zijn meerdere moest herkennen in Hasselt. Hasselt diepte de kloof op het einde wat uit waardoor de bordjes bij het einde van de wedstrijd 25-19 aangaven. Al bij al een spannende en knappe wedstrijd van de U16 -ploeg die het seizoen met een opgeheven hoofd mogen afsluiten.

De U14 ploeg, onder leiding van coaches Dieter Slock en Julie Roete, wisten zich te plaatsen voor de finale na een spannende eindronde die bekampt werd op 4 mei in het nieuwe Eeklose Sportcomplex. Eerst werd nog verloren van topfavoriet Sasja Antwerpen in de poulefase, maar in een spannende tweede wedstrijd kon Eeklo het laken naar zich toe trekken tegen Beneliga ploeg Achilles Bocholt: 10-9 na een penaltymisser van Bocholt in de laatste seconde. Door deze overwinning was Eeklo zeker van de 2de plaats in zijn poule en mocht het de kruisfinale spelen tegen de 1ste uit de andere poule, HK Waasmunster. Dit Waasmunster was tijdens de regionale competitie een te duchten tegenstander gebleken en een week voordien hadden beide ploegen elkaar al bekampt in de finale voor het Regiokampioenschap Oost- en West-Vlaanderen. Toen konden de Waaslanders beter om met de druk en verloor Eeklo kansloos. Echter, geen herhaling van deze regiofinale en Eeklo tapte uit een ander vaatje met een andere verdediging en meer aanvalslust gesteund door het talrijke publiek. Onverhoopt kon Eeklo deze finale winnen met 13-10. Tegenstander in de finale in Pelt werd opnieuw topfavoriet en uittredend Sasja Antwerpen.
Eeklo had heel wat geleerd uit de wedstrijd tegen Sasja twee weken geleden en paste zijn verdediging aan om de Antwerpse spelbepalende linkeropbouwer zoveel mogelijk het scoren te beletten. De U14-ploeg had goed gekeken naar hun U16-ploeggenoten en ook zij startten met vrank en vrij handbal en kwamen verrassend 0-2 voor. Sasja panikeerde niet en sloeg terug met enkele harde en welgeplaatste doelpunten van de linkeropbouwer. Eeklo bleef echter vlot combineren, maar kon geen afstand nemen van Sasja en bij de rust hingen de bordjes nog steeds in evenwicht: 11-11.

In de tweede helft was het Sasja die iets beter de weg naar het doel begon te vinden en Eeklo die het steeds moeilijker en moeilijker had om oplossingen te vinden tegen de Antwerpse verdediging. Halfweg de tweede helft konden de Antwerpenaren een kloof slaan van 4 doelpunten en leek het kalf verdronken voor de Meetjeslanders. Eeklo probeerde nog éénmaal en kon op 2 doelpunten verschil komen op 2 minuten van het einde, maar om een nog steeds onbekende reden keurden de scheidsrechters een gemaakt doelpunt op tegenaanval af. De partij eindigde op 21-19 in het voordeel van Sasja. Ook de U14-ploeg, die op één seizoen tijd een enorme stap voorwaarts heeft gezet en wat onverhoopt in de finale stonden, kunnen terugblikken op een zeer geslaagd seizoen.

De toekomst van de club lijkt verzekerd al wordt het hard doorwerken voor iedereen om dit pril succes te kunnen verzilveren in de toekomst.