TERUGBLIK SEIZOEN 2019-2020 HC BAR-DE-Q EEKLO

20 april 2020 09:25

Bij aanvang van het seizoen 2019-2020 waren de verwachtingen van en over HC Bar-De-Q Eeklo eerder hooggespannen. De club zag met Joeri De Rocker, Bob Savat en Liam Longueville drie jeugdproducten en ex-spelers terugkomen. De jongste van de broers Longueville bracht heel wat ervaring uit 1ste en 2de nationale mee. Bovendien bleven sterkhouders als Ludovic Smet, Simon Roels, Pieter Borgers en Levi Longueville allemaal bij de club. Coach Koen Blondeel was blij met de extra versterkingen en de club keek uit naar de start van de Liga 2-competitie.

Eeklo begon in september goed aan de competitie, al zorgden enkele blessures er echter voor dat we quasi nooit compleet konden aantreden. Achtereenvolgens Liam Longueville, Pieters Borgers, Ludovic Smet en daarna opnieuw Liam Longueville misten heel wat wedstrijden door blessures. Sommige dom ongeluk, andere omdat onze spelers het bij momenten zwaar te verduren kregen van gefrustreerde tegenstanders. Het werd duidelijk dat het inpassen van drie nieuwe spelers toch wel wat tijd kostte en dat de automatismen er nog niet altijd waren. Half oktober verloor HCE dan ook zijn enige wedstrijd van het seizoen in en tegen Waasmunster, weliswaar zonder topschutter Pieter Borgers. De volgende wedstrijd speelde HCE gelijk in Lebbeke. De Meetjeslanders draaiden mee in de top vijf van het klassement maar hadden tot dusver nog niet echt weten te overtuigen.

Het was half november als alle puzzelstukjes plots wel volledig in elkaar pasten. Leider Roeselare werd in Eeklo met een pak voor zijn broek naar huis gestuurd (35-24 na een ware demonstratiematch). Jonge talenten Tuur De Waele en Mattice Criel bewezen bij hun invalbeurten meteen hun meerwaarde voor dit Eeklo en in doel stonden zowel Ewoud Van Vooren als Fabian Dhont meer dan hun mannetje, gesteund door Levi Longueville die als midachter een dijk van een seizoen speelde. Bob Savat op rechts toonde week na week zijn progressie en enorme meerwaarde voor dit team. De week erna won Eeklo in Mechelen waardoor het plots stevig derde stond in het klassement. Tijdens de volgende thuiswedstrijd tegen Aalst verloor HCE wel kapitein, sterkhouder en pivot Ludovic Smet voor de rest van het seizoen met een kruisbandletsel. Een serieuze aderlating voor de troepen van coach Koen Blondeel, al bleef Eeklo wel winnen. In de laatste wedstrijd van 2019 kon Eeklo op uitzondering van Ludovic Smet na compleet aantreden tegen Olva Brugge. Resultaat: een wedstrijd voor eigen publiek met 37 doelpunten van de thuisploeg en voor het eerst aan de leiding in het klassement, vlak voor de winterstop.

Ook in 2020 werd Eeklo niet gespaard van blessures. Met een halve ploeg ging Eeklo winnen op Brasschaat en op ’t Noorden, twee zeer belangrijke overwinningen met het oog op de titelstrijd. Gelukkig beschikte coach Blondeel steeds over voldoende wisselmogelijkheden. Op momenten dat het nodig was stonden jongens als Bavo Berth, Simon Callebaut en Kevin Lampo meer dan klaar om hun steentje in dit succesverhaal bij te dragen. Tijdens een volgende thuiswedstrijd werd de enige nederlaag van het seizoen tegen Waasmunster gewraakt. De Waaslanders gingen met 36-20 voor de bijl. Spelverdeler Simon Roels bleef gespaard van blessures en was één van de constanten in het goede seizoen van HCE. Ondertussen deed de jonge Ryan Stofferis het niet onaardig in zijn poging om Ludovic Smet te doen vergeten (al is dat laatste quasi onmogelijk) en ook Jelle De Sutter, Nathan De Clerck en Joren Van de Voorde wisten het publiek regelmatig te bekoren met enkele vinnige acties. Vlak voor het onvoorziene einde van de competitie speelde Eeklo nog 2x tegen Overpelt en ook de Limburgers gingen twee keer voor de bijl, waardoor Eeklo maar liefst twaalf wedstrijden op rij ongeslagen was en 11 keer op rij gewonnen had. Dit resulteerde in een voorsprong van zes punten punten op de tweede in het klassement, het West-Vlaamse Roeselare (dat wel één wedstrijd minder gespeeld had).

Ook de jongens van de regioploeg lieten zich dit seizoen niet onbetuigd. Coach Patric Weckx naast het veld en ervaren rot Kristof Van De Gehuchte op het veld zagen dat het goed was, met als resultaat een welverdiende promotie naar Liga 3.

Bij de afronding van de competitie half maart was het nog even afwachten, maar al snel kwam het verlossende nieuws van de handbalbond dat zowel de Liga 2-ploeg als de regioploeg promoveren. Hierdoor treden we volgend seizoen voor het eerst in de clubgeschiedenis met twee ploegen in de Liga-reeksen aan. De eerste ploeg speelt in Liga 1 tegen heel wat oud-bekenden en enkele opleidingsploegen van de grootste clubs van het land. De tweede ploeg mag zich volgend jaar meten met het niveau in Liga 3. Langs deze weg wensen wij alle spelers, coaches en betrokken partijen nogmaals te feliciteren met het behaalde resultaten. We hadden gehoopt om twee titels te kunnen vieren ergens in deze periode, maar het feest wordt noodgedwongen wat uitgesteld.

Met een sterke lichting U18 en J16 in de wachtkamer, ziet het er goed uit voor Handbalclub Eeklo de komende jaren. Volgend seizoen moet het de ambitie zijn om in beide Liga-reeksen vlot mee te draaien en gaandeweg de jeugd verder te integreren. Positief nieuws is alvast dat de samenwerking met coaches Koen Blondeel en Patric Weckx verlengd wordt en dat er geen spelers naar andere clubs verkasten. Ondertussen houden we zelf onze ogen open voor opportuniteiten, al zijn we er rotsvast van overtuigd dat we ook zonder versterkingen van buitenaf meer dan ons mannetje zullen kunnen staan volgend seizoen.

Uiteraard komt gezondheid wel op de eerste plaats. We wensen langs deze weg dan ook iedereen een goede gezondheid toe. Laat ons hopen dat we snel en goed uit deze ongeziene crisis komen en dat we erna de draad opnieuw vol goesting en passie voor onze geliefde handbalsport kunnen opnemen, wij kijken er alvast enorm naar uit!