Korte historiek van de club

Oktober 1984

De oprichting van Handbalclub Eeklo vzw in het kader van een actie ‘nieuwe sporten’, ingericht door de Eeklose sportdienst.

Een tiental enthousiaste pioniers starten, waaronder Jan Clincke, Wim Neirynck, Luc Vyncke en Karel Ryckaert. De eerste voorzitster is Christine Peeraer, de secretaris is Hilde Ryckaert.

De club wordt aangesloten bij de Vlaamse Handbal Vereniging en er wordt met één ploeg aangetreden in de provinciale reeks Oost-Vlaanderen.

1985

HC Eeklo blijft actief en neemt de organisatie van een interland op zich om de club verder op de kaart te zetten. De herenploeg blijft actief in de provinciale competitie.

1986

Door schulden als gevolg van een verkeerde inschatting van de georganiseerde interland, is de club virtueel failliet. De pioniers van het eerste uur beleggen een spoedvergadering en besluiten om in eigen zak te tasten om de openstaande schulden aan te zuiveren. Bart Clincke wordt de nieuwe voorzitter, Dirk Van De Voorde de nieuwe secretaris en Jan Clincke wordt penningmeester.

1987

Wim Neirynck, sportleraar bij de Eeklose sportdienst, start met een eerste jeugdlichting. De ploeg wordt op het einde van het seizoen provinciaal kampioen in de pupillenreeks. Het is duidelijk dat er dient ingezet te worden op de jeugd!

1989

HC Eeklo speelt zijn eerste buitenlands tornooi in Teramo, Italië. Het wordt een zeer verrijkende ervaring voor alle spelers.

1990

De eerste jongeren worden in de seniorenploeg geïntegreerd. De groep hangt goed samen en handbal blijft een feest, ook al blijven de sportieve resultaten vooralsnog uit.

Er wordt ook een damesploeg opgestart, Alex Wauters neemt hier de leiding op zich. Na korte tijd neemt Wim Neirynck deze taak over, terwijl Roger Baert de nieuwe voorzitter wordt.

1991

De pupillen jongens zijn opnieuw provinciaal kampioen, terwijl de senioren stevige versterking krijgen van Hans Borgers die Waasmunster verlaat. De promotie naar 2de landelijke wordt nipt gemist na een cruciale wedstrijd tegen Middelkerke. Borgers verlaat de club en bouwt een schitterende carrière uit bij Waasmunster en Don Bosco Gent.

1993

De jeugd blijft bevestigen: de miniemen worden provinciaal kampioen en zijn de revelatie tijdens de VHV-eindrondes. Gerenommeerde namen zoals Waasmunster, Neerpelt en Sasja worden verslagen. In de finale dient HCE slechts in de allerlaatste seconden de duimen te leggen voorInitia Hasselt dat ook nog Belgisch kampioen wordt.

De ploeg wordt beloond met een stage naar Roemenië (Constanza), georganiseerd door ex-trainer Victor Burtea. Wim Neirynck wordt de nieuwe voorzitter, Norbert D’Herckers penningmeester.

1995

HC Eeklo wordt derde maar promoveert wel naar 2de landelijke. Carla De Vuyssere maakt haar intrede in het bestuur als nieuwe penningmeester.

1996

De senioren heren betalen veel leergeld en degraderen meteen naar de provinciale reeks.

1997

Er wordt opnieuw promotie gemaakt naar 2de landelijke. De kadetten spelen de VHV-eindrondes en de 1ste editie van het Ledegancktornooi wordt een voltreffer. Ploegen uit Roemenië, Nederland, Frankrijk, Luxemburg en België namen deel en HCE oogst internationale erkenning voor de puike organisatie.

1998

HCE start terug in provinciale en voert langzamerhand een verjonging door. De kadetten worden geïntegreerd in de eerste ploeg.

1999

Alex De Brauwer komt naar Eeklo. Dit wordt de grootste verandering sinds de oprichting van de club. De Brauwer drukt nadrukkelijk zijn stempel op de herenploeg en op de club. Er wordt een reorganisatie doorgevoerd en de eerste stappen naar een ‘professioneel’ beleid worden gezet. Op het einde van het seizoen promoveert HCE opnieuw naar 2de landelijke. De verjonging wordt verder doorgezet en ook het Ledegancktornooi is opnieuw een succes.

2000

De club start met een eigen website en de slagzin ‘More than just sport’ wordt de leidraad voor het bestuur. Hans Borgers sluit zich terug aan bij HCE en wil zijn spelerscarrière in Eeklo afsluiten. Hij wordt ook de bezieler van de jeugdwerking.

2001

Eeklo maakt de promotie naar 1ste landelijke. De jeugdwerking wordt verder uitgebreid door de aanstelling van jonge trainers met vorming uit eigen club. Ook het Ledegancktornooi wordt verder uitgebouwd.

2002

Hubert Trienpont wordt assistent-trainer van De Brauwer. In januari wordt De Brauwer ontslagen en neemt Trienpont het roer over. De miniemen meisjes spelen de VHV-eindronde en worden eervol 4de.

2003

HC Eeklo wordt stilaan een gevestigde waarde in 1ste landelijke, terwijl ook de dames naar 1ste landelijke promoveren. Beide ploegen worden 8ste in de eindrangschikking. De kadetten dames spelen de VHV-eindronde, die georganiseerd wordt door Eeklo zelf. Eeklo wordt uiteindelijk derde.

2004

De heren worden 5de op een minimale afstand van de kampioen. Trainer Hubert Trienpont stopt als trainer, zijn taak wordt overgenomen door Dirk Jaspers, ooit technisch directeur VHV, trainer nationale ploeg dames en jarenlang actief in de regio Antwerpen.

De dames worden op het einde van het seizoen 2de en maken de overstap naar 1ste nationale. HCE organiseert ondertussen de 4de editie van het internationaal jeugdtornooi. Dit was een ongekend succes met deelname van Zweedse, Franse en Belgische ploegen.

De jeugdploegen worden voornamelijk in de breedte uitgebouwd en HCE gaat op zoek naar gekwalificeerde trainers. Er wordt een samenwerkingsakkoord gesloten met Sävehof, de Zweedse landskampioen en de organisator van de Partillecup, het grootste jeugdtornooi ter wereld.

2005

Zowel heren 1 als heren 2 worden geleid door Dirk Jaspers. De ploeg krijgt meer maturiteit en eindigt uiteindelijk op een knappe 3de plaats. Eeklo wint de barrages, maar kan uiteindelijk toch niet naar 2de nationale omdat er geen andere ploegen stoppen of fusioneren.

De senioren dames maken een moeilijk seizoen door in 1ste nationale, ze kunnen zich echter nipt handhaven. Op het einde van het seizoen vertrekt één van de meest getalenteerde speelsters echter naar ereklasser Middelkerke, een terechte beloning voor haar talent en inzet. De ploeg wordt ontbonden en gesprekken worden aangeknoopt met Evergem voor een overgang van 1 seizoen met de hoop daarna opnieuw te kunnen opstarten in Eeklo.

De jeugdploegen spelen een prima seizoen en de miniemen plaatsen zich voor de VHV-eindrondes.

2006

Patrick Weckx wordt hulptrainer bij de senioren en coacht de reserven. Dirk Jaspers kan beschikken over een aantal nieuwe spelers, zo komen Koen Jaspers en Christ Feijtraij de ploeg versterken. Het doel is de titel, maar op het einde van het seizoen komt HCE 2 punten tekort. Jaspers verlaat verrassend de club en op de valreep vindt HCE een trainer in de persoon van oud-bekende Hubert Trienpont. Het is zijn taak om de ploeg weer op de rails te krijgen.

De jeugd doet het goed en zowel kadetten als miniemen spelen de VHV-eindrondes. Het Ledegancktornooi blijft gestaag groeien en heeft 450 deelnemers uit 6 verschillende landen.

2007

De damesploeg start opnieuw, een mix van ervaring en eigen jeugd. Dary Van den Stock wordt de nieuwe trainer. De damesploeg haalt een mooi resultaat door als 7de te eindigen met de jongste ploeg uit de reeks. Uitschieter is de achtste finale van de Beker van België tegen Flémalle.

De heren doen het verrassend goed onder Trienpont. HCE neemt uiteindelijk deel aan de barrages die uitzicht geven op promotie naar 2de nationale maar dit blijkt net te hoog gegrepen.

De kadetten meten zich in de VHV-eindrondes met Belgische topploegen en doen het niet onaardig. Samen met de miniemen nemen ze in de zomerperiode deel aan de Partillecup in Zweden.

2008

Jo Christiaens wordt aangetrokken als trainer van de senioren heren. De beloftevolle lichting kadetten stapt grotendeels over naar de senioren. De doelstelling is om een zo vlot mogelijke integratie te bewerkstelligen en zo te bouwen aan een ploeg die de volgende jaren opnieuw een stapje hoger kan zetten. Er wordt opnieuw een reserveploeg in competitie gebracht.

De senioren worden 3de na de reguliere competitie, maar door enkele fusies en geweigerde promoties, kunnen ze toch de stap zetten naar de nationale reeksen.

De kadetten, onder leiding van A-trainer Joeri Van de Voorde, nemen deel aan de VHV-kadettencompetitie en worden 8ste in het gezelschap van enkele gevestigde waarden in het Belgische handballandschap.

Dary Van Den Stock wordt trainer bij de miniemen, zijn taak bij de dames wordt overgenomen door Steven Willems en Jeroen Van Heuverswyn. Julie Roete verlaat de club en beproeft haar geluk bij Middelkerke, vanwaar ze nog zal doorgroeien naar de nationale damesploeg.

Het Ledegancktornooi blijft gestaag groeien. Met 43 ploegen en 550 deelnemers uit 6 verschillende landen mag dit stilaan één van de topevenementen in het Belgische jeugdhandbal genoemd worden.

2009

De herenploeg start voor het eerst in de nationale reeksen en iedereen hoopt om het jaar te kunnen afsluiten met het behoud. Er wordt een stage ingericht naar Boekarest met het grootste deel van de senioren en de scholieren. De stage is een groot succes, maar jammer genoeg verliest HCE de eerste wedstrijd van het seizoen heel nipt tegen medepromovendus Entente du Centre. Het wordt meteen de rode draad doorheen het seizoen: meestal net niet. Het vertrouwen in de coach geraakt zoek en na Nieuwjaar dient het bestuur, voor de eerste keer in de geschiedenis, een overeenkomst vroegtijdig te beëindigen. Joeri Van de Voorde neemt het roer over, maar degradatie kan niet vermeden worden.

Voor het volgende seizoen wordt een nieuwe trainer gevonden in de persoon van Piotr Proszynski, voormalig Pools international.

De damesploeg kent opnieuw een moeilijk seizoen, voor de tweede keer op een paar jaar tijd kan Evergem de vruchten plukken van de Eeklose werking en een paar speelsters aantrekken.

De jeugdploegen halen degelijke resultaten en er wordt gestaag aan de weg getimmerd. Het Ledegancktornooi haalt voor het eerst zijn maximale bezetting van 800 deelnemers, een ongezien succes.

2010

Na de degradatie starten de senioren heren opnieuw in de Liga West met nieuwe moed en nieuwe trainer. Ook Piotr Proszynski krijgt de ploeg echter niet op de rails en de senioren gaan dan ook een troosteloos seizoen tegemoet. Ondanks de opgedane ervaring in de nationale reeks, slaagt men er zelfs niet in om zich te plaatsen voor de play-offs. In de play-downs wordt niet verloren, maar de samenwerking met Proszynski wordt wel beëindigd op het einde van het seizoen.

De jeugd kent een moeilijk seizoen, maar er zijn ook heel wat lichtpunten te bemerken. De club maakt zich ondertussen op voor de 10de jubileumeditie van het Ledegancktornooi. Als kers op de kaart komt een Keniaanse ploeg naar België afgezakt, de club zet samen met Eeklo heel wat acties op poten om Kenia te helpen.

2011

De senioren heren gooien het over een andere boeg. Joeri Van de Voorde neemt de touwtjes stevig in handen en stelt zich als eerste taak om terug een gemotiveerd team op te bouwen. Het teambuildingsweekend in de Ardennen geeft de groep een serieuze boost. Door onverhoopt goede resultaten blijft Eeklo tot de laatste speeldag in de running om de promotie naar Superliga waar te maken. Slechts in laatste instantie slaagt men hier niet in, maar de trainer en de volledige kern mogen trots terugblikken op een schitterend seizoen. Coach Van de Voorde besluit, in samenspraak met het bestuur, zijn taak te beëindigen en zich opnieuw toe te leggen op zijn rol binnen de jeugdwerking.

De jeugdwerking draait op volle toeren en onder impuls van o.a. Ruben Theunynck, Arne Van Raepenbusch en Ludovic Smet wordt een nieuwe lichting klaargestoomd. Ook het ledenaantal zit serieus in de lift.

Binnen het bestuur neemt Carla De Vuyssere na 16 jaar trouwe dienst als penningmeester afscheid. In 2011 wordt ten slotte de eerste editie van het partyconcept Funky Friday georganiseerd, dit in CC De Herbakker. Een gemotiveerde werkgroep onder leiding van Thomas Lievens slaagt erin om jong Eeklo een meer dan geslaagde avond te bezorgen, het begin van een mooie traditie.

2012

Heel wat nieuwe gezichten binnen het bestuur. Jammer genoeg geven enkele mensen er snel de brui aan, maar in de persoon van Steven Willems vindt HCE toch een nieuwe voorzitter. Thomas Stuart wordt secretaris en Thomas Lievens bestuurslid. Zij zullen de komende jaren nog steeds bijgestaan worden door Dirk Van De Voorde, één van de pioniers en de bezieler van het Ledegancktornooi.

De heren worden getraind door Quentin Delroueux, die door privéproblemen jammer genoeg het seizoen niet kan uitdoen. De Eeklose heren geraken niet verder dan een plaats in de middenmoot, terwijl de jeugd wel goed blijft presteren. Op het einde van het seizoen beslissen Pieter Borgers en Levi Longueville om terug naar Eeklo te komen, na een jaartje in Waasmunster. Het bestuur gaat op zoek naar een standvastige trainer en deze wordt gevonden in de persoon van West-Vlaming Frank Platteeuw. Platteeuw was als trainer jaren actief bij HBC Izegem, als speler was hij actief bij o.a. Kortrijk, Sasja en Don Bosco Gent. Bovendien was hij meermaals actief voor de Belgische nationale ploeg. Eeklo wordt terecht als één van de titelkandidaten aanschouwd.

Onder impuls van het vernieuwde bestuur gaat de club verder professionaliseren en groeien.

2013

In het eerste seizoen onder coach Frank Platteeuw betalen de Eeklose senioren nog wat leergeld, ze missen de promotie op een haar. De sfeer is echter goed en het is duidelijk dat de coach deze groep heel wat kan bijbrengen.

De eerste stappen naar de heroprichting van de damesploeg worden gezet en ook de jeugdwerking wordt verder uitgebouwd onder leiding van A-trainer Joeri Van de Voorde. Hij wordt bijgestaan door heel wat trainers en trainsters uit eigen rangen.

Het handbalkamp groeit ondertussen uit tot een waar begrip in de zomervakantie, het is duidelijk dat het handbalenthousiasme in Eeklo steeds groter wordt!

2014

De senioren heren doen wat iedereen verwacht en worden autoritair kampioen in de Liga West. Ze promoveren hierdoor naar Superliga, een reeks vol nieuwe uitdagingen.

De dames komen in competitie uit en al snel wordt duidelijk dat dit een goede groep is om mee verder te bouwen.

De jeugdwerking draait op volle toeren en mede door de goede werking van onze Multimove, zien we het ledenaantal gestaag groeien.

Ondertussen loopt het Ledegancktornooi nog steeds en ook Funky Friday wordt elk jaar wat groter. Het event is ondertussen verhuisd naar Zaal Seven en is volledig 18+ geworden. De beste Belgische dj’s passeren allemaal de revue: Dave Lambert, Neon, Makasi, DJ Licious en vele anderen!

2015

HC Eeklo doet het heel goed in de Superliga en worden in hun eerste seizoen verrassend vijfde. Er wordt enkele keren knap gewonnen en het aantal supporters tijdens de thuiswedstrijden kent ongeziene hoogtes. Dany Van Hoorebeke vervoegt het bestuur en wordt de nieuwe penningmeester. Zijn expertise is meer dan welkom en HC Eeklo blijft groeien. De jeugd laat zich inspireren door de senioren en ook de dames boeken steeds betere resultaten onder coach Dieter Slock.

2016

De Superliga krijgt een nieuwe naam en wordt de huidige Liga 1. Eeklo draait een eerder grijs seizoen en wordt uiteindelijk zevende. Het is een seizoen van telkens net niet en de motor sputtert wat tijdens het vierde seizoen onder Frank Platteeuw, die zelf aangeeft de club te zullen verlaten na het seizoen. De dames worden knap vijfde en ook de resultaten zijn het vermelden waard. Het bestuur wordt versterkt door de aanwezigheid van handbalouder Ronny Steenbeke, al is er nog steeds ruimte voor meer bestuursleden in onze dynamische, groeiende club.

2017

Na heel wat getouwtrek ziet HC Eeklo de gebroeders Longueville vertrekken richting Don Bosco Gent. Zowel Liam als Levi beproeven hun geluk bij de club uit 2de nationale, één reeks hoger dan de Eeklonaars. Pieter Borgers blijft uiteindelijk bij de club, maar jammer genoeg moet HCE wel afscheid nemen van één van zijn monumenten. Kristof Van De Gehuchte besluit na een lange actieve carrière de schoenen aan de haak te hangen. Een nieuwe coach wordt gevonden in de figuur van Joeri Van de Voorde, die als uitdaging krijgt om de ploeg in Liga 1 te houden. Eeklo weert zich als een duivel in een wijwatervat en kan uiteindelijk toch het behoud afdwingen na een knappe remonte op het einde van het seizoen en een gelukje via de handbalbond.

De dames eindigen eervol tweedes en tonen dat ze de voorbije seizoenen heel wat progressie gemaakt hebben onder coach Dieter Slock. Ondertussen doet onze jeugd het steeds beter en is het uitkijken naar de eerste doorstroming bij de seniorenploegen. De Multimoveformule bewijst nogmaals haar succes en er moeten zelfs kinderen geweigerd worden, net zoals op het handbalkamp. Het mooiste bewijs dat onze club een heel degelijke jeugdopleiding aanbiedt.

Er is ook minder nieuws; door een gebrek aan inschrijvingen wordt beslist om het Ledegancktornooi dit jaar niet te laten doorgaan. De werkgroep blijft echter niet bij de pakken zitten en bekijkt onmiddellijk de mogelijkheden voor een editie in 2018.

2018

De heren treden opnieuw aan in Liga 1. Met coach Koen Blondeel werd een brok ervaring binnengehaald, Koen was ervoor actief als coach bij Desselgem en tweedenationaler Don Bosco Gent. Onder zijn leiding hopen we geleidelijk de stap naar tweede nationale te kunnen zetten, alzal dit niet voor de eerste jaren zijn, de belangrijkste doelstelling blijft het behoud in Liga 1. Joeri Van de Voorde werkt op de achtergrond verder aan de verdere uitbouw van de jeugdwerking.

Er werden heel wat jeugdploegen in competitie ingeschreven en we kijken dan ook uit naar hun resultaten. Ondertussen blijft de club volop inzetten op Multimove op zaterdagmorgen. Dit initiatief wordt enorm gesmaakt door jonge ouders uit Eeklo en omstreken.